wybierz język:
 
 
 
 
 
 
 
 
ilovezaluski parkkroczewo słońce1 maki motyl2017 Slideshow-img kwiaty lato motyl2 czereśnie1 kwiaty.jesień.2018 żurawie załuski
 
 
 
 

Drukuj Komunikat

2015-04-20 08:31:35

Norowirusy w żywności

 
 
 
 

INFORMACJA DLA PLANTATORÓW I PUNKTÓW SKUPU

W związku ze zbliżającym się sezonem zbioru owoców miękkich oraz znacznym wzrostem powiadomień zgłaszanych do systemu RASFF w związku z zakażeniami owoców ( truskawek i malin) pochodzących z Polski,  patogennymi wirusami przenoszonymi przez żywność,  Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płońsku informuje, że skażenie owoców norowirusami najprawdopodobniej  następuje na etapach produkcji pierwotnej:

-  uprawy owoców:  nawożenie pól fekaliami,  nawadnianie zanieczyszczoną wodą,

-  pozyskiwania: zbiór ręczny, niezachowanie okresów karencji, transport,  przetwarzania, pakowania.

Norowirusy powodują zatrucia pokarmowe.

Do zakażenia człowieka może dojść bezpośrednio poprzez kontakt z chorymi osobami lub pośrednio z przedmiotami, powierzchniami zanieczyszczonymi wymiocinami, fekaliami, albo przez spożycie skażonej żywności lub wody. Najskuteczniejszą formą zapobiegania wirusowym infekcjom pokarmowym przenoszonym przez żywność jest ścisłe przestrzeganie zasad higieny wśród osób zajmujących się pozyskiwaniem i przetwarzaniem żywności.

W celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności należy:

-  stosować odpowiednie metody nawożenia oraz zapewnić właściwe używanie środków    

   ochrony roślin i biocydów, zgodnie z instrukcjami,

-  przestrzegać okresów karencji,

-  stosować do uprawy i mycia owoców wodę o odpowiedniej jakości zdrowotnej,

-   zapewnić dostęp wszystkim pracownikom do toalet  stałych lub przenośnych,

-   zapewnić urządzenia do mycia rąk pod bieżącą wodą pracownikom plantacji i skupu,

-  zapewnić czystą odzież przy wykonywaniu pracy,

-  zapewnić czysty sprzęt i opakowania do zbioru owoców,

-  transportery i/lub kontenery  do przewozu owoców muszą być utrzymane w czystości i dobrej kondycji

   technicznej, aby chronić środki spożywcze przed zanieczyszczeniem,

- respektowany zakaz pracy dla osób z objawami takimi jak:  biegunka, wymioty,  temperatura lub żółtaczka,

-  zakaz wejścia osób nieupoważnionych w tym dzieci,

-  przestrzegania stosowania zasad GHP i GMP przez pracowników.

Rolnicy produkujący lub zbierający produkty roślinne powinni prowadzić dokumentację dotyczącą stosowania środków ochrony roślin i biocydów, występowania szkodników lub chorób, które mogą zagrozić bezpieczeństwu produktów pochodzenia roślinnego.

Egzekwowanie zasad higieny podczas zbioru truskawek i malin powinno być wymagane na bieżąco ! Nieprzestrzeganie warunków higienicznych na plantacjach  jest kryterium dyskwalifikującym towar w związku z czym nie powinien być on przyjęty do punktu skupu.

Podmioty prowadzące produkcję pierwotną pochodzenia roślinnego oraz podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią tych produktów obowiązane są złożyć wniosek o wpis do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgodnie z art. 61 i art. 63 ust. 2 i 3 ustawy bezpieczeństwie dnia  25 sierpnia 2006r.  o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2010r. nr 136 poz. 914).

 
 
 
 
 
 
 
 

 

Urząd Gminy Załuski
ul. Gminna 17
09-142 Załuski

NIP: 567-14-67-294

Gmina Załuski

NIP: 567-178-34-57

Czas pracy urzędu:

od pon. do środy: od 08:00 do 16:00

w czwartki: od 08:00 do 18:00

w piątki: od 08:00 do 14:00

 
 
 
 
 

© Copyright zaluski.pl

 
 
 
 

Projekt i wykonanie: Avero we współpracy z  Software & Service

 
 
 
 
Wójt Gminy Załuski - Kamil Koprowski przyjmuje interesantów w każdy czwartek w godz. 16.00 - 18:00 w Urzędzie Gminy Załuski w pokoju nr 21|Urząd Gminy Załuski czynny jest od poniedziałku do środy w godzinach 8:00 - 16:00, w czwartek 8:00 - 18:00 a w piątek 8:00 - 14:00. |Bezpłatne porady prawne dla mieszkańców gminy Załuski są udzielane w każdy czwartek w godz. 16:00-17:30 w Urzędzie gminy Załuski, pokój nr 17, I piętro.|Zapraszamy na fanpage Urzędu Gminy Załuski na facebooku. Adres: https://facebook.com/ugzaluski Informujemy, że z dniem 16.10.2017 r. zmienił się administrator gminnego facebooka.|